Ein deutsches Requiem

Het kamerkoor Musica Vocale uit Wageningen had twee concerten gepland staan in oktober 2020 om ‘Ein deutsches Requiem’ van Johannes Brahms uitstel voeren. Aangescherpte maatregelen zorgden ervoor dat de concerten niet door konden gaan. Van de generale repetitie maakte Fresco Records een opname.

Ein deutsches Requiem is geen zware dodenmis maar juist een humaan werk voor de levenden, vol teksten en melodieën van troost en hoop. “Een geweldig kunstwerk dat je hele wezen in vervoering brengt”, schreef Clara Schumann vlak nadat Brahms zijn grootste compositie had afgerond. En sindsdien hebben velen dit beaamd. Wij kijken er dan ook naar uit om dit schitterende meesterwerk in oktober met u te delen.

Het Deutsches Requiem werd oorspronkelijk geschreven voor koor, solisten en groot symfonieorkest. Om de muziek ook voor amateurkoren uitvoerbaar te maken schreef Brahms zelf een begeleiding voor 2 piano’s. Musica Vocale voert de muziek deze keer uit met de unieke begeleiding van Wijnand van Klaveren voor orgel en pauken. Deze bewerking ontstond in 2008 in opdracht van het Orgelfestival van Haarlem en doet aan alle kanten recht aan het origineel.

Uitvoerenden:
Kamerkoor Musica Vocale Wageningen onder leiding van dirigent Rob Vermeulen.

Met medewerking van:
Joep van Geffen, bariton en Bernadeta Astari, sopraan
Orgel: Wim Roelfsema
Pauken: Martin Geessinck